lunes, 26 de enero de 2009

Don Benigno, o gran mestre da robaliza



Nadal de 2008. Don Benigno Campos é o cociñeiro titular de Larpeiros, un gran tipo.Coñecino por casualidade no ximnasio do R.C. Náutico de Vigo grazas a Xosé Cal e, tras compartir con el e con outros lambóns un cocido de categoría superior en casa Trabazo, na Estrada, estivemos bastante tempo sen vernos en actos sociais e gastronómicos. Cando en xaneiro de 2008 falamos de facer un casting para fichar larpeiros o primeiro nome que pasou pola miña cabeza foi o deste sindicalista comprometido que agora trocou a militancia social polo loita activa nos fogóns. Cociña como vive, con paixón, entregado ó que fai e gozando con todo o que prepara. Non é doado encontrar un chef que disfrute tanto vendo disfrutar os demais; so así se explica a cantidade inxente de amigos que ten polo mundo adiante, e os que lle van saíndo logo de velo cada mércores en Larpeiros. Unha aperta e a coidarse, que a saúde é o primeiro. Por certo, o robalo que preparou para o programa, co que pousa tan fachendoso na foto, estaba de cine. A seguir así.

O doutor Cermeño en acción

Novembro de 2008. Durante a segunda temporada chegamos a gravar 15 programas. Dous para o mes de nadal e 13 para os meses de xaneiro, febreiro, marzo e abril. No Pazo do Pousadouro, construído no século XVIII e situado no contorno de Redondela realizabamos cada martes e cada xoves as escenas correspondentes á cociña e o comedor, ademais dalgún exterior que case sempre tiñamos que anular polo frío ou pola chuvia. Na foto, o que aguanta a carpeta cos guións na man dereita é o noso gran director e sempre admirado Xosé Cermeño, tamén coñecido como o doutor Cerme. O que fai coa man esquerda xa é un asunto no que seguimos investigando. Aquel día, mentres Eva, a produtora intermitente, tiráballe unha foto a Coque, o cámara oficial, nós, os larpeiros atendiamos as explicacións e os sabios comentarios do noso director, aínda que na foto no quede moi claro, era así. De verdade.
El deseñou este marabilloso invento chamado Larpeiros. Despois de moitas dúbidas iniciais nas que o innovador formato estaba aínda por definir, o creador moveu as pezas do quebracabezas ata que o primeiro programa "Un asunto moi negro", no que se cociñaban chocos con arroz foi unha realidade.

A trinidade creadora



Xaneiro de 2009. Aquí comezou todo. Un xenio da informática, Rafa Román, un larpeiro con gañas de aprender, Tomás Alonso, e unha fotógrafa de garantías, Marta Lemos, xuntos diante dun ordenador e un teléfono, aínda que o teléfono é máis ben para disimular porque, de momento, non chamamos a ninguén para darlle a paliza e convidalo a que entre en obxectivo larpeiro. Así naceu este blog fotográfico no que iredes vendo cómo fixemos estes 25 primeiros programas de Larpeiros.