viernes, 10 de junio de 2011

RECEITA - POLBO CON PATACAS

INGREDIENTES (para 5 persoas):

1 polbo de 2 kg

500 g de patacas

1 cebola grande

3 dentes de allo

1 pemento vermello

1 pemento verde

1 tomate pelado

200 g de chícharos

1 cenoria

1 cullerada de pementón moído doce

Aceite de oliva

Sal

- Nunha pota poñemos a auga a ferver e, cando entre en ebulición, engadimos o polbo, previamente desconxelado e ben limpo (se o polbo fose fresco, deberiamos conxelalo uns días, para que estea máis tenro), deixamos que coza durante vinte minutos e reservámolo, o mesmo que o seu caldo.

- Nunha cazola á parte facemos un refrito con todas as verduras, e deixamos o tomate picado para o final. Cando estea listo, engadimos as patacas cortadas en anacos e o pemento moído. Mesturámolo todo xunto co caldo que reservaramos do polbo, e deixamos que coza ata que as patacas estean feitas, momento en que engadimos o polbo cortado coma se fose á feira, e deixamos que se faga todo durante uns cinco minutos.

RECEITA - LURAS RECHEAS NA SÚA TINTA

INGREDIENTES (para 5 persoas):

5 luras grandes ou medianas

3 cebolas grandes

1 tomate

4 dentes de allo

1 vaso de viño branco

Sal

Aceite de oliva

- Limpar ben as luras con moito coidado e conservar a súa tinta.

- Picar as aletas e as cabezas cos tentáculos e refogalas ben cunha cebola picada. Con este refrito encheremos o corpo das luras, que podemos pechar cuns escarvadentes.

- Nunha cazola á parte poñemos seis culleradas de aceite, no que botaremos as dúas cebolas restantes ben picadas, xunto co allo laminado, que douraremos sen que se queime, para logo incorporar o tomate pelado e picado xunto co viño. Refogámolo todo e incorporamos a tinta das luras e o sal, segundo a gusto de cada un. Cando a salsa estea ben feita, triturarémola co batedor. Xuntarémola coas luras e deixarémolo todo a lume baixo ata que estean cocidas, variando o tempo dependendo do tamaño das luras.

- Se fosen conxeladas, tamén podemos usar tinta de chocos ou dunha xiba grande.

- A gornición perfecta pode ser un arroz en branco cuns anacos de pan torrado.